happybits :)

Clean Code - Lär dig känna igen code smells och bli en big-brain developer

Clean Code - Lär dig känna igen code smells och bli en big-brain developer

Fin-kod och ful-kod är en kamp mellan Big-Brain Developer och Grug

I mitt huvud brottas de båda. Men är nog mest Grug - fulkodaren.

Big-Brain Developer vill göra allt med konstens alla regler, elegant, använda kända design patterns, polera koden i det oändliga, skapa 70.000 interface. Grug vill bara få saker gjort, fort och utan att krångla.

Känner du igen något av dessa scenarion?

(A)

Du ska uppdatera en applikation. Den har massa features men allt är en garnnystan, det är funktioner med 1000 rader och beroenden hit och dit. Vissa funktioner har en if-i-en-if-i-en-if… Kunden är hyfsat nöjd, men det är lite buggigt, vilket skapar irritation ibland. Om du ändrar på ett ställe kan det smälla någon annanstans.

(B)

Du ska uppdatera en applikation. Applikationen innehåller knappt någon funktionalitet, användaren och produktägaren är lite förbryllade. Det har tagit 10.000 timmar att ta fram. På ett platoniskt plan är koden fantastisk, men det är så många abstraktioner och interface så det är svårt att förstå var i koden det utförs något meningsfullt arbete.

Det första scenariot har problemet för mycket fulkod.

Det andra scenariot har problemet för mycket finkod.

Det gäller att hitta en balans mellan fint och fult.

Ett trix för att skriva lagom fin kod är att lära sig känna igen Code Smells.

En Code Smell är ett begrepp inom programmering som refererar till ett mönster i koden som, även om det inte nödvändigtvis är felaktigt, kan indikera ett djupare designproblem som kan orsaka problem längre fram.

På denna workshop kommer deltagarna exponeras för ett flertal kodexempel som om har vissa brister, code smells, och de kommer öva upp sina kod-näsor för att känna igen liknande problem, för att i framtiden skapa ännu bättre och kod med hög kvalité.

Deltagarna kommer efter workshoppen ta ett par steg närmare mannen till vänster, utan att gå för långt.

Vad kostar det?

Kostnaden för workshopen beror på antal deltagare, längd och om workshopen ska hållas remote eller på plats.

Workshopen är exklusiv till ert företag/organisation och anpassas efter era behov.

Fyll i intresseanmälan så återkommer jag inom 24h med prisuppgifter 👇

Anonym feedback

Nedan listas feedback av deltagare, från senaste webbinariet i Clean Code.

Väldigt bra och intressant att få ett annat perspektiv som gav mersmak. Det innehöll fler exempel än jag sett tidigare. Korta uppfriskningar och tankeställare i vardagen är ovärderliga.

Att få tänka till kring clean code och code smells gör att man lättare känner igen sig när man möter dem i det vilda och kan göra en avvägning om man ska genomföra ett viss refaktorering eller ej.

Jag fick viktiga tankeställare och påminnelser, och det var spännande att se hur andra tänker kring clean code. Det var värdefullt att få fler perspektiv från både presentatören och deltagarna. Det hela var en ögonöppnare för att få nya perspektiv.

Vänliga ord från tidigare deltagare i workshops och kurser

Mattias Barsk

Oscar har en lätt och enkel touch på det som för många kan kännas svårt och främmande. Vi hade en timmes webinar ihop med honom och blev alla inspirerade och upplysta om hur AI funkar och kan användas.

Mattias Barsk

Marknad och kommunikation på Hjärtebarnfonden

Gabriel Nilsson

Oscar är en engagerad lärare, och har en unik förmåga att göra det svåra begripligt. Lektionerna är praktiska och relevanta, vilket passar mig perfekt.

Gabriel Nilsson

Systemutvecklare på Swedbank

Raisa Skoglund

Oscars kurser är genomtänkta och strukturerade vilket öppnar upp för en givande läroprocess. Han tog sig tid att djupdyka i varje koncept, vilket gjorde att jag och alla andra studenter kände oss trygga innan vi gick vidare. Den personliga uppmärksamheten och den tid han lade ner på oss var ovärderlig, vilket starkt bidrog till min förståelse och mina färdigheter.

Raisa Skoglund

UX Developer på CGI

Magnus Tidqvist

Genom att varva engagerande genomgångar med övningar som gradvis blir mer utmanande, lyckas Oscar skapa en kursupplevelse där jag, utan att knappt märkt det, bestiger ett berg som jag inte trodde var möjligt. Efter genomgången kurs inser man den imponerande utvecklingen man gjort!

Magnus Tidqvist

Systemutvecklare på Fujitsu

Luna Said

Jag hade Oscar som lärare i en kurs och jag har bara goda saker att säga om honom. Han var otroligt pedagogisk och lärde ut på ett sätt så att man förstod. Han var även väldigt omtyckt av alla andra kurskamrater och jag kan varmt rekommendera honom till andra.

Luna Said

Dataanalytiker

Boris Bumbic

Oscar är pedagogisk och är alltid till hands om man stötter på problem. Jag uppskattar att han håller korta och effektiva genomgångar så det finns tid att testa mycket själv.

Boris Bumbic

Scrum Master på Sogeti

Gustav Reinman

Jag har haft Oscar som lärare i flera av hans kurser på grund av att de producerade så bra resultat för mig och mina kollegor. Hans breda kunskap och flexibla utlärande passade perfekt för att snabbt få grepp om kompetenserna som efterfrågades av vår organisation. Rekommenderar starkt!

Gustav Reinman

Systemingenjör på Trafikverket

Jimmy Sirén Elwing

Oscars förmåga att inte bara förmedla sin kunskap på ett pedagogiskt och engagerande sätt, utan även använda praktiska exempel, skapade en stöttande lärmiljö som var kritisk för min framgång.

Jimmy Sirén Elwing

Systemutvecklare på Liseberg

Georg Fälemark

Oscars programmeringskurser överträffade alla mina förväntningar. Varje dag inleddes med en koncis teoretisk genomgång, följt av omfattande praktisk tillämpning – något som passade mig otroligt väl. Att få jobba med de senaste teknikerna och realistiska projekt hjälpte mig mycket!

Georg Fälemark

Delägare av butikskedjan Never Closed

Simon

Oscar har hittat nyckeln till vad som är the minimum effective dose för att du ska kunna ta nästa steg inom programmering.

Simon

Software Engineer

Shruthi Gurumurthi

Oscars method of instruction is excellent, consisting of numerous hands-on experiments.

Shruthi Gurumurthi

Full Stack Java Developer at Vattenfall

Min bakgrund

Oscar Olsson

Jag heter Oscar Olsson och jag har jobbat professionellt som utvecklare sedan 1998, på webbföretag som Icon Medialab och Adera, och IT-företag som HiQ och Evry.

Sedan 2017 har jag skapat kurser och workshops, och utbildat programmerare på alla nivåer — från juniora till seniora.

Beställare av dessa kurser har bland annat varit Trafikverket, Polisen, Capgemini, Handelsbanken, HM, Gestamp, Ericsson, Collector Bank och Hogia.

Har du LinkedIn? Besök min profil. Jag skriver om teknik, programmering, AI och utbildning en gång per vecka.

Filosofi

Som en passionerad utbildare, tror jag fast på att praktik är nyckeln till verkligt lärande. Min filosofi är enkel: learning by doing 💪. I mina kurser fokuserar jag på praktiska uppgifter och verkliga scenarier framför sövande slides 💤. Detta tillvägagångssätt säkerställer att du får de färdigheter som verkligen räknas i din yrkesroll.

För att garantera att du alltid ligger i framkant, är mina kurser ständigt uppdaterade med det senaste inom AI och programmering. Efter varje kursomgång tar jag in feedback och gör förbättringar, så att varje ny grupp studenter får en ännu bättre upplevelse.

Jag förstår att tid är en värdefull resurs, särskilt inom IT-branschen. Därför är mina kurser designade för att vara korta och intensiva, varierande från 1 till 3 dagar. Detta format är skräddarsytt för att passa ditt hektiska schema och ge dig den kunskap du behöver på kortast möjliga tid.

Efter avslutad kurs får du en sammanfattning av det viktigaste du lärt dig. Jag uppmuntrar också alla deltagare att hålla kontakten. Har du frågor eller behöver ytterligare vägledning efter kursen , är du alltid välkommen att höra av dig till mig. Mitt mål är att vara en fortsatt resurs för dig i din karriärutveckling.

Tidigare uppdrag

I samarbete med Brights Learning (före detta AW Academy) har jag skapat flera programmeringskurser från grunden för företagen och organisationerna nedan.

Om du behöver referenser, skriv till mig på happybits@gmail.com eller använd kontaktformuläret lite längre ner på sidan.

Trafikverket
Capgemeni
Handelsbanken
HM
Gestamp
Ericsson
Collector Bank
Hogia

Fler workshops

För att se mina andra workshops och kurser i programmering och AI klicka här för att komma till startsidan